Facebook
Menu

Как да стана креативен?

 

Прочети: 22 неща, които креативните хора правят различно от другите

 1. Съчетайте две противоположни идеи

Изберете два случайни предмета и запишете описанието им в детайли на два листа хартия. Как изглежда? За какво се използва? Как е направено? и т.н. След това разменете описанието на двата предмета и се опитайте да отговорите на въпроса: Как би могъл първият предмет да бъде като втория и да служи за нещата, за които втория? Този объркващ въпрос, ще Ви помогне да намерите нестандартни решения и ще провокира различно мислене.

 

 2. Създайте история от думи, които ви хрумват спонтанно.city-trip


Намерете снимка/картина на случаен прицип – от списание, интернет, книга и запишете 50-100 думи, които Ви хрумнат, свързани с нея. След това измислете разказ (сигурно ще се получи доста забавен), опитвайки се да използвате всички или поне повечето от думите си.

 

3. Бъдете позитивни

Проучвания показват, че сме най-креативни, когато изпитваме чувство на радост или любов. Дори само мисълта за събития, когато сте изпитвали тези емоции, ще повиши креативността Ви. Върнете се назад и пресъздайте чувството.

Всички практики, свързани с ненатоварваща физическа активност, разходка в парка, медитация, йога, позитивна визия за бъдещето, могат да отключат творческите Ви способности.

Вдъхновявайте се от други завършени идеи /фотографии/картини/разкази/проекти. Няколко чудесни примера:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.  Разделете детайлите от основната идея3

Изследвания посочват, че крайния резултат на проект, който сте захванали, има вероятност да е провал, ако комбинирате етапа на проучване с директно приложение към главната идея.

Ако към момента работите по даден проблем и все още търсите и генерирате идеи, не започвайте работа на части. Тоест докато проучвате, не правете стъпки към оформяне на крайния продукт. По-добре си водете бележки, които впоследствие да оформите и пригодите към целта си. Често срещана грешка е структуриране на главния продукт на база отделни детайли в самия ход на проучването. Така проектът Ви ще се накъса и трудно ще придобие завършения вид, който търсите.

 

 5. Вижте идеята си от няколко ъгъла

Creativity-Pictures-Hands-Peacock-Art-1050x1400

Айнщайн някога е казал: “Ако имам 60 минути да мисля по даден проблем, 55 минути ще прекарам мислейки за проблема и 5 минути – за решението му”.

Вместо да се съсредоточавате върху крайната цел, която сте си поставили, например: Искам да създам запомняща се картина/фотография/статия/проект, пробвайте да видите решението от друг ъгъл. Например: Как трябва да изглежда една /картина/, която да разкрива чувството за самота след раздяла? Какви емоции искам да пресъздам?

Представете си аудиторията и тяхната реакция, след запознаване с проекта Ви. Какво би ги вдъхновило? Какво им е писнало да чуват/виждат? С какви проблеми се сблъскват, но рядко обсъждат и прочие.

6. Ограничете се

creativity

Повечето хора предпочитат лек и нетоварещ начин за създаване на идеите си. Вие направете точно обратното!

Стимулирайте мозъка си да работи извънредно. Известният автор на Green eggs and Ham, д-р Зеус, създал произведението си след облог, че не може да напише история по-кратка от 50 думи.

Ако обичайно използвате около 1000 думи, за да изложите разказ/история, сега пробвайте, ограничавайки се до 500 думи.

Ако рисувате – използвайте ограничен брой цветове; ако свирите – ограничен брой тонове.

Това ще стимулира мозъка да намери нови пътища, с които да се справи със задачата. Почерпете вдъхновение:

Веднъж Ърнест Хемингуей се хванал на бас, че ще напише разказ, способен да трогне всеки читател, само от шест думи. Писателят спечелил баса със следното съчинение:

„Продават се детски обувчици. Неносени.” (For sale: baby shoes, never used.)

* * *

Фредерик Браун съчинил най-късия разказ на ужасите на всички времена:

„Последният човек на Земята седеше в стаята си. Изведнъж на вратата се почука…”

* * *

Американският писател О.Хенри спечелил конкурс за най-кратък разказ, който обаче има всички основни съставки на традиционния разказ – завръзка, кулминация и развръзка:

„Шофьорът запали цигара и се наведе над резервоара, за да види останал ли е в него бензин. Покойникът беше на 23 години.”

 

Езиков център вар

7. Използвайте техниката: Хипотетично, ако …

Хипотетичното мислене или “какво би било, ако…” е начин да провокирате креативност.

Използвайте тази техника, като си представите минало събитие и във въображението си замените ситуациите и крайния резултат.

Пример за подобен тип хипотетично мислене откриваме в сериала “Теория за Големия взрив”. В една от сцените, героят попита своя съквартирант: “В един свят, в който носорозите са домашни любимци, кой би спечелил Втората световна война?”.

Разбира се, Вие може да приложите по-реалистични сценарии. Използвайте помощни въпроси: “Какво, ако..”

Учебен Център “Скоростно Учене”

Гр. Варна, бул. “Мария Луиза” №11

Сугестопедия 3 елементарни стъпки към ученето на чужд език. Бързо и забавно!

* Учебен център “Скоростно Учене” е специализиран център за чуждоезиково обучение, използващ най-модерни методи за преподаване. Мнемоника, Сугестопедия, Онлайн платформи

Разберете повече:

Присъствени курсове

Онлайн обучение

 german-to-englishДистанционно обучение – Английски и Немски език -> photo11Всички глаголни времена в Английски език -> memory champПолезни съвети при учене ->
курсове по английски език
курсове по немски език
английски език
он-лайн курсове
дистанционно обучение

езиков център. английски език. немски език. курсове по английски език. курсове по немски език. дистанционно обучение. он-лайн курсове. он-лайн курсове по английски. он-лайн курсове по немски. курсове по английски. курсове по немски. езиков. езиков център варна

Captcha:
3 + 12 =