Facebook
Menu

Подремването, полезно за концентрацията и паметта

учебен център скоростно учене варнаВсички сте чували, че има населени места, за които  т.нар „Сиеста” или следобедна пауза е естествен етап от деня. За съжаление в повечето развити градове, хората се грижат с приоритет за финансовото си състояние, отколкото за физическото. Обедното подремване се приема за лукс или мързелуване.

Но преди да се чувствате виновни за това, че сте се отнесли пред компютъра по време на работа, имайте предвид, че подремването е нормална част от цикъла сън-будност.

Дори да сме се наспали пълноценно, през втората част от деня, нашият фокус и концентрация намаляват. Ако това не е толкова проблемно за модерния начин живот, то за нашите предци е можело да означава въпрос на живот и смърт. Дали приключвате  поредния бизнес проект или ловувате, за да оцелеете, кратко 15-20 минутно подремване, ще стимулира невроните да си подават по-бързо сигнали и следователно, Вие да сте по-работоспособни и възприемащи информация.

Големите компании като Google и Apple взимат това предвид, позволявайки на работниците си да подремват.

Изследване, проведено в университет в Колорадо, показало, че деца, които са пропуснали краткия следобеден сън са по-малко жизнени, с по-малко интерес към учебния процес. Лесно изнервящи се и с не толкова добри резултати като на учениците, имали тази възможност.

Що се отнася до ученето, резултатите показват, че продължителността на поспиването трябва да е около 1 час. През това време се „изчиства” кратковременната памет и мозъкът има по-добра способност за възприемане на нова информация.

През работно време се препоръчва не повече от 15-20 минутно дремване. Тогава сънят не е така дълбок и позволява лесно разбуждане и продължаване на дейността.

30-минутното подремване ще Ви донесе след събуждане период на 30-минутна отпадналост. Защото сънят вече е навлязъл в дълбока фаза.

60-минути спомагат за подобряване на паметта. Препоръчителен е за учене  у дома.

90-минути е полезен за хора, които не успяват да се наспят нощем. Това е пълният цикъл на съня, подобряващ емоционалното състояние и креативността.

Подремванията са полезни, но не компенсирайте системно с тях недоспиването нощем. Използвайте ги като знания за подобряване на ежедневните си дейности.

Литература взета от:  http://naturalsociety.com

Учебен Център

“Скоростно Учене”

Гр. Варна, Бул. Мария Луиза №11

Езиков център варна

курсове по английски език
курсове по немски език
английски език
он-лайн курсове
дистанционно обучение

езиков център. английски език. немски език. курсове по английски език. курсове по немски език. дистанционно обучение. он-лайн курсове. он-лайн курсове по английски. он-лайн курсове по немски. курсове по английски. курсове по немски. езиков. езиков център варна. иновативен. ученето на чужди езици. ускорени езикови курсове