Facebook
Menu

Слуша ли Ви детето?

Децата са много добри манипулатори. Въпреки, че са прекрасни и невинни същества, понякога могат да провокират агресия у родителите си.

учебен център скоростно учене варнаЕто няколко стъпки да бъдете добри и приемащи родители, без да оставяте децата да поемат контрола:

Първи случай – Гневно избухване, което е свързано с крещене, хвърляне и удряне.

Съвет: игнорирайте поведението изцяло. Просто отвърнете поглед и продължете с друго свое занимание. Ако се случи да сте сред хора, отдалечете детето на спокойно място, но не се занимавайте да го контролирате. Скръстете ръце и с невербалната си комуникация заявете твърдо „не”. Лицето Ви да издава ясно послание, казващо: „твоето поведение не ми влияе”. Продължете докато детето не се изтощи и не осъзнае, че поведението му няма да доведе до никакъв резултат. След като се успокои, то само ще потърси друг по-ефективен вариант да получи това, което иска.

Втори случай: Детето започва да повишава глас, когато му се отказва.

Съвет за реакция: „Твоето хленчене, дразни слуха ми. Ще си поговорим, когато се успокойш. Когато си готов, предупреди ме. До тогава, не ме притеснявай”. След което си тръгнете от стаята.

Трети случай: Използват чара си, за да получат нещо, което искат.

Това често е позитивен подход, показващ, че са намерили добър вариант да получат това, което искат. Но що се отнася до избягване да пишат домашни или да свършат свое задължение за сметка на игра, която ги вълнува, може да е проблем. Вашата реакция: „Много оценявам твоето мило поведение, но ще говорим за ползите, които ще получиш, след като приключиш със задълженията си”. С мек тон му обяснете, че разбирате, че се опитва да Ви манипулира. Без да повишавате глас, но достатъчно твърдо, за да разбере, че подходът му не е толериран.

Правило: Ако веднъж постигне своята цел, детето винаги ще използва работещия вариант. Не поддавайте нито веднъж.

Бъдете обединени като родители. Взимайте заедно еднакви решения. Защото детето винаги ще използва по-податливия родител.

Ако детето се опитва да постигне своето чрез агресивна реакция, отговорът е: „Ще поговорим по този въпрос, когато се успокойш”.

Ако подхожда с чара си: „Имам нужда да обмисля този въпрос, ще си поговорим отново след половин час”. Това ще Ви даде време да видите възможните последствия от Вашето решение.

Винаги се опитвайте да погледнете през очите на детето и се уверете, че то разбира правилата, които му налагате. Решенията взимайте в спокойно, а не в афектирано състояние.

Уважавайте детето, дори поведението му да е напълно неприемливо. Неговата идея е да получи това, което иска и използва тези методи, на които поддавате. Имайте предвид, че те имат ограничени социални познания и действат според тях!

Винаги позволявайте на детето да избере друг тип поведение. Това ще му даде обратна връзка кое е приемливо и кое не.

За да избегнете загубата на търпимост, просто излезте от стаята, докато то се успокои.

Помнете: децата използват „терористични атаки” :), защото те работят. Анализирайте тези моменти и бъдете изключително внимателни, когато се сблъсквате с тях.

Литература взета от: http://www.silvamethodlife.com/how-not-to-explode-when-kids-push-your-buttons/

Учебен Център

“Скоростно учене”

гр. Варна, Бул. Мария Луиза №11

 

Езиков център варна

курсове по английски език
курсове по немски език
английски език
он-лайн курсове
дистанционно обучение

езиков център. английски език. немски език. курсове по английски език. курсове по немски език. дистанционно обучение. он-лайн курсове. он-лайн курсове по английски. он-лайн курсове по немски. курсове по английски. курсове по немски. езиков. езиков център варна. иновативен. ученето на чужди езици. ускорени езикови курсове