Facebook
Menu

Курс “Техники за бързо и дълготрайно запомняне на учебния материал. Динамично четене.” За ученици от 5 до 12 клас.

И

мате ли проблем със запомнянето на учебния материал?

учебен център скоростно учене варнаИма ли предмети, по които сте силни и такива, с които по-трудно се справяте?

Предстои ли Ви кандидатстване?

Предполагаме отговорът на поне два от въпросите със сигурност е “Да”.

А знаете ли, че може лесно и дълготрайно да запомняте материала, който Ви се преподава в училище?

С помощта на системата на Учебен Център “Скоростно Учене” за скоростно учене, може да превърнете ученето в лесен, приятен и забавен процес. Да Ви остава повече свободно време и да запомняте материала в детайли.

Всяко дете е способно да усвои и най-сложната информация, ако му бъде обяснена по образен и лесен за визуализиране начин.

Защо е трудно да разбирате и помните в училище? Защото се преподава по начин, по който мозъкът трудно разбира. Използва се грешен инструментариум.

Ние възприемаме света като използваме сензорните си рецептори. Всичко, което може да докоснем, помиришем, чуем, видим, вкусим – ще запомним без проблем и то дълготрайно.

Когато, обаче, сте лишени от тази възможност и трябва да помните абстрактни понятия (като термини, исторически събития, сложен текст, имена на градове и държави) се затруднявате. Свикнали сте чрез множество повторения и усилия да наизустявате информацията. Това е един, в повечето случаи, изнервящ и бавен процес. Допълнително се прибавя и нагласата: „За какво ми е да знам цялата тази информация? Няма къде да я ползвам и едва ли ще ми трябва някога”.

Първоизточникът на затрудненията на децата в училище е, че не им се обеснява образно. Сложните думички в текста не им говорят нищо. Те са абстрактни понятия.

Има как да се преодолее този проблем. Чрез създаване на т.нар. асоциативно-образни връзки, Вие ще можете да обвържете звукоподобните термини с вече познати Ви предмети в определена система.

Пример:

Терминът погонофобия означава страх от хора с бради. За да го запомните си представете един човек във военна униформа с пагони, който има дълга брада.

Процесът е лесен и забавен.

Чували ли сте вица: „Като знам какъв инженер съм, ме е страх да отида на лекар”.

Това може и да е виц, но много правдоподобно очертава действителната ситуация след завършване. Децата трупат голям обем от информация, който забравят веднага щом приключат с материала.

За да се избегне този момент се използват мнемотехниките за асоциативно-образни връзки. Те максимално опростяват процеса и задържат информацията дълготрайно.

Алтернативните мнемотехники са – акроними, цветове, мелодия, рима, миризми, матрично-групирани елементи, обозначаващи централните места в текста.

учебен център скоростно учене варнаВторото, което ще изучите с Учебен Център “Скоростно Учене” е динамично четене.

Знаете ли, че повечето хора успяват да четат със средна скорост 200 думи/мин.? И с разбиране около 50-60%.
На курсът се цели минимум двойно увеличение на скоростта и запазване или подобряване процента на разбиране спрямо стандартното четене.
Идеята на динамичното и целесъобразно четене е да можете да „обхващате” с очи по-голям обем от информационни единици.
Стандартно всеки един чете текста „дума по дума”. Връща се назад, ако нещо не разбира и субвокализира (повтаря) думите на ум. Това са и причините да не може да се мине средната скорост от 200 думи/мин. Скоростта на говорене е почти равна на скоростта на четене, защото се „изговаря” всичко прочетено на ум. За да се „хванете” как субвокализирате обърнете внимание на езика си докато четете – дали той се притиска в небцето Ви? Или може би усещате слаби движения/леки вибрации?
При динамичното четене успявате „да видите” по няколко думи на веднъж от изреченията, субвокализацията е намалена, а разбирането увеличено.
За да се постигне този ефект са необходими упражнения, трениращи осмислянето и разбирането на информацията, поета чрез зрителния анализатор (т.е виждайки текста като „картина” – каквато всъщност е); и частично чрез слуховия анализатор – (т.е неизбежното повтаряне на някоя от думите „на ум”).
Използва се и показалка, улесняваща движението на очите, те успяват да се плъзгат по-плавно през текста, поемайки по-голям обем от информация.учебен център скоростно учене варна

Мисловните карти представляват асоциативен инструмент за йерархично представяне на информацията, чрез използване на взаимовръзка между думи, фигури, цветове, пространственост и т.н. Което е и основата на техниките за подобряване на паметта. Съзнанието не се товари, защото работата по мисловната карта е възприемана като игра – рисувате и подреждате по нов и забавен начин.

 Системата подобрява значително разбирането, запомнянето и възпроизвеждането на учебния материал. Застъпени са предметите от 5 до 12 клас.

Видове обучения:

Група за деца от 5 до 12 клас на тема “Техники за подобряване на паметта” – Общ хорариум 18 уч.ч.

Група за деца от 5 до 12 клас на тема “Динамично четене и мисловни карти” – Общ хорариум 18 уч.ч.

Може да се възползвате и от индивидуално обучение в удобно за Вас време.

За да се запишете, обадете се сега на телефон:

0895 752 725

Учебен Център

“Скоростно Учене”

e-mail: info@acc-learn.com

Бул. Мария Луиза №11

Facebook

Езиков център варна

курсове по английски език
курсове по немски език
английски език
он-лайн курсове
дистанционно обучение

езиков център. английски език. немски език. курсове по английски език. курсове по немски език. дистанционно обучение. он-лайн курсове. он-лайн курсове по английски. он-лайн курсове по немски. курсове по английски. курсове по немски. езиков. езиков център варна. иновативен. ученето на чужди езици. ускорени езикови курсове

Форма за предварително записване

 

Информация относно обученията

 
 
 
 
 
 
 

Потвърждение