Facebook
Menu

Любопитството = добра памет

За да получавате известия за нови статии с Английска граматика, въведете Вашия e-mail тук:

 
Любопитството подобрява паметта като стимулира зоната за награди в мозъка.

Количеството допамин в мозъка се увеличава многократно при търсене на отговор, който е породил любопитство.

учебен център скоростно учене варна

Според изследванията е възможно любопитството да активира същите зони, които карат хората да искат шоколад, никотин, победа при надпревари.

Проведено изследване, сканиращо мозъчна активация при студенти, хвърля светлина към въпроса за подобряване на паметта и желанието за учене. Високите нива на допамин показват стимулиращи дълготрайната памет данни.

Студенти, взели участие в експеримента, са запомняли много по-лесно отговорите на въпроси, към които са изпитвали любопитство. Но по същото време са им давани отговори на въпроси, които не са свързани с тяхната приоритетна тема. Резултатите отново били добри.

Изследването показва, че ако се стимулира естественото любопитство, учащите ще запомнят много по-добре информацията.

Чара Ранганат, невролог от университета в Калифорния, Дейвис, казва, че любопитството взима своя връх, когато на учениците им е поднесена информация, за която те вече имат някакви знания, но им липсва елемент, който да направи знанието по-пълно. Когато се срещнат с тази липса, са мотивирани от силно желание да я запълнят. “Усещането е като сърбеж, който просто трябва да почешеш”, се изразява той.

Матиас Грюбер, колега на Чара Ранганат, провежда изследване, давайки на студентите поредица от въпроси. Помолил ги да подредят въпросите по скала, съобразявайки се с това, колко са уверени, че знаят отговора и колко любопитни са да разберат. След това създал втори индивидуален лист с въпроси, премахвайки познатите и оставяйки останалите отговори.

Изследвал мозъка на всеки чрез магнитен резонанс. На екран пред тях се показвали въпросите и отговорите им един след друг. Като след всеки въпрос имало 14 сек. пауза, последвани от отговора. През тези 14 секунди се показвало случайно избрано лице за 2 секунди.

Когато студентите виждали въпрос, към който изпитват любопитство, на скенера светвали зоните, които предават допамин.

Изводът на Ранганат е, че при появата на въпрос, към който участниците са изпитвали любопитство, се активират зоните трансмитиращи допамин. Количеството на отделения допамин корелира с породеното ниво на любопитство.

Като крайни резултати, изследването показва, че студентите са запомнили средно 35 от 50 отговора, когато са изпитвали любопитство и 27 от 50, когато не са.

Също така, са успели да запомнят по-добре лицата, които са се появявали докато са изчаквали да видят отговора на въпрос, към който са изпитвали любопитство. Все пак разликата не е голяма от 42% при проявено любопиство, към 38% към непроявено.

В последващ експеримент е проверено дали тези данни се съхраняват дълготрайно. Отново въпросите, повишаващи нивата на допамин, са получили по-висока успеваемост.

Изследването е публикувано в списание Neuron.

Оригинална статия: http://www.theguardian.com/science/2014/oct/02/curiosity-memory-brain-reward-system-dopamine

Учебен Център “Скоростно Учене”

Гр. Варна, бул. “Мария Луиза” №11

Сугестопедия 3 елементарни стъпки към ученето на чужд език. Бързо и забавно!

* Учебен център “Скоростно Учене” е специализиран център за чуждоезиково обучение, използващ най-модерни методи за преподаване. Мнемоника, Сугестопедия, Онлайн платформи

Разберете повече:

Присъствени курсове

Онлайн обучение

 

Не пропускайте и:

Английски език – граматика

 Онлайн обучение – Английски и Немски език

Полезни съвети при учене

езиков център, английски език, тест, за ученици, варна, онлайн, езикови курсове, уроци по английски, мога, не мога, английска граматика, научи английски, бързо Тест за определяне на ниво по Английски език Любопитство = добра памет 10 удивителни и изключително елементарни начина да подобрите ученето, концентрацията и паметта си

Езиков център варнa

 german-to-englishДистанционно обучение – Английски и Немски език -> photo11Всички глаголни времена в Английски език -> memory champПолезни съвети при учене ->
курсове по английски език
курсове по немски език
английски език
он-лайн курсове
дистанционно обучение

езиков център. английски език. немски език. курсове по английски език. курсове по немски език. дистанционно обучение. он-лайн курсове. он-лайн курсове по английски. он-лайн курсове по немски. курсове по английски. курсове по немски. езиков. езиков център варна. иновативен. ученето на чужди езици. ускорени езикови курсове

Езиков център варна

курсове по английски език
курсове по немски език
английски език
он-лайн курсове
дистанционно обучение

езиков център. английски език. немски език. курсове по английски език. курсове по немски език. дистанционно обучение. он-лайн курсове. он-лайн курсове по английски. он-лайн курсове по немски. курсове по английски. курсове по немски. езиков. езиков център варна