Facebook
Menu

Синестезия

За да получавате известия за нови статии с Английска граматика, въведете Вашия e-mail тук:

 
Синестезия

(от гръцки syn, „заедно“ и aishesis, „усещане“) означава смесено възприятие. Това е състояние, при което възприятията се свързват едни с други. Едно сетивно възприятие или идейна представа предизвиква в съзнанието същевременно друга представа, от сетиво, което не е било стимулирано.

Хората със синестезия се наричат синестети. Един синестет би могъл да вижда в съзнанието си музиката в цветове или форми, или пък представите му за числата и буквите да са оцветени в различни цветове. Цветовите асоциации са най-характерни, въпреки че има доста доказани случаи, в които се прави връзка със звук. Обичайно в съзнанието си синестетът вижда цифри, букви, но също и музика, емоции и хора в определен цвят или си ги представя по определен музикален начин.

Една основна форма на синестезия представлява свързването на цветове и графеми (цифри и букви). Най-разпространена е проявата на това състояние в детството. Синестетите възприемат всичко напълно адекватно и нормално, но от друга страна са надарени с много силна памет.

Невероятната памет на синестетите се дължи на способността им да визуализират. Числа, думи, музика, всичко има визуален образ.

Щом успеете да обърнете в образи сухата информацията, то мозъкът успява да я съхрани “на лента” като филм. За да се възстановят данните, “връщате” лентата назад и разказвате, това, което наблюдавате във въображението си. Мнемониката и мнемотехниките имат за цел да развият точно това. Всеки текст/таблица/числови данни, да придобият образ.

Процесът е съзнателен и изисква практика, но веднъж усвоен дава много добри резултати за дълготрайно запомняне.

Ползвана литература: www.wikipedia.org

Учебен Център “Скоростно Учене”

Гр. Варна, бул. “Мария Луиза” №11

Сугестопедия 3 елементарни стъпки към ученето на чужд език. Бързо и забавно!

* Учебен център “Скоростно Учене” е специализиран център за чуждоезиково обучение, използващ най-модерни методи за преподаване. Мнемоника, Сугестопедия, Онлайн платформи

Разберете повече:

Присъствени курсове

Онлайн обучение

 german-to-englishДистанционно обучение – Английски и Немски език -> photo11Всички глаголни времена в Английски език -> memory champПолезни съвети при учене ->

 

Езиков център варна

курсове по английски език
курсове по немски език
английски език
он-лайн курсове
дистанционно обучение