Facebook
Menu

Мислите ли, че имате добра памет?

За да получавате известия за нови статии с Английска граматика, въведете Вашия e-mail тук:

 
Мислите ли, че имате добра памет?

Обикновени хора са научени как да удвоят обема на паметта си в рамките на 40 дена

/все още има надежда за всеки от нас :)/brain

През повечето дни е проблем дори да си спомним къде сме оставили ключовете. В същото време има няколко човека със супер-памет, които могат да запаметят огромни листи с думи за кратко време и да рецитират хиляди числа в поредност.

Ново изследване показва, че хората със супер-памет в действителност не са по-различни от нас и че всъщност един нормален човешки мозък е способен на това след малко повече от месец трениране.

Mозъкът на човек със средно-задоволителна памет не е по-различен структурно от тези на хората със супер-памет, което означава, че всеки може да подобри способностите си за запомняне на огромно количество информация.memory champ

За да намерят ключето на супер-паметта, учени от Медицински Университет Радбоуд в Холандия изучили мозъците на 23 от топ състезателите в World Memory Championships – състезание по памет, в което участниците се опитват да възстановят повече думи от човека, седящ до тях.

Изследването доказва, че анатомията на мозъка на хората със супер-памет не е по никакъв начин по-специална от контролната група, състояща се от 23 човека на подобна възраст, здравен статус и интелигентност. Но това, което мозъците на шампионите по памет показват като разлика е специфична „невронна свързаност“. Тоест се забелязва, че невроните от различните мозъчни зони са свързани и работят по различен начин от тези на хората с нормална памет.

Известно е, че мозъкът притежава свойството пластичност. На база на този факт, изследователите решили да проверят дали мозъците на хората от контролата група, могат да бъдат тренирани да подобрят своята памет.

Стартирало се е изследване, с общ брой на участниците – 51 и продължителност 40 дни, по 30 минути на ден. Екипът открил, че хората успели да подобрят повече от два пъти първоначалните си резултати. Средни показатели в начален етап – възстановени средно 26 думи от лист, съдържащ 72; след тренинга – възстановени средно 62 думи от 72.

Дори повече от това – резултатът от тренинга показал, че мозъкът на участниците се е доближил значително до този на шампионите по памет. При повторен тест – 4 месеца по-късно, способността им да запомнят е останала висока.

„След тренинга, се установява значително подобрено представяне на различни тестове за памет“ – заявява водещият изследовател, неврологът Мартин Дреслър (Martin Dresler) „Не само се наблюдават поведенчески промени, но и са налице структурни промени в мозъка, подобно на тези при шампионите по памет“. „Все пак това е изследване върху малка група от хора, така че не може да сме твърде развълнувани от резултатите при усвояване на тази „мозъчна рутина“ – “не може и да се заключи, че върху голяма група от хора, усвояването на техниките, ще бъде толкова ефективно, също така не се знае дали тези промени в невронната свързаност в мозъка имат отношение само към способностите за запаметяване.“ Но това е едно от първите проучвания по тази тема, което може да бъде старт да се разкриват тайните на способностите на човешкия мозък..

„И всъщност е логично мозъците на хората със супер-памет да не са уникални, защото нито един от тях не е роден с невероятна памет – те всички са били тренирани предварително“, казва Дреслър.
„Те до един, без изключение, са тренирани месеци, дори години да използват мнемоника и мнемотехники, за да постигат тези резултати“.

Във връзка с първоначалните си добри резултати, екипът изследователи, провеждат второ проучване. В изследването отново участват 51 човека с нормално представяща се памет. Специфичното било, че хората имали същите демографски особености като шампионите по памет.

Участниците били разделени на 3 групи – 1 група минала тренинг по подобряване на краткотрайната памет чрез групиране по подобие; 2ра група, която минали тренинг по мнемоника и мнемотехники (и по-конкретно лоци метод) и 3та контролна група, която не минала тренинг. Всеки един от 51-те участници са били подложени на компютърно сканиране на мозъка преди и след експеримента.

Преди да започнат тренинга, средните резултатите на 51-та участници били между 26 и 30 възстановени думи. След края на тренинга:

1. Група успяла да възстанови 11 думи в повече (тренинг за краткотрайна памет чрез групирани по подобие)

2. Група успяла да възстанови 35 думи в повече (мнемоника, мнемотехники, лоци метод)

3. Група успяла да възстанови 7 повече думи (контролна група)

Промяна в структурата на мозъка се е наблюдавала само при групата приложила лоци метода (най-известната мнемотехника в световен мащаб).

Einstein_1921_by_F_Schmutzer_-_restorationЦентровете на мозъка, които са били най-афектирани са префронталния кортекс, при който е установено, че е активен, когато свързваме нова информация със стара позната информация; както и десния латерален префронтален кортекс, който е активен при полагане на  усилия за стратегическо учене.

„Логично е точно тези мозъчни структури да са афектирани.“ Казва Дреслър, „Точно това са нещата, които караме субектите в изследването да правят, тренирайки ги да използват мнемониката и мнемотехниките.“

Разбира се това е само началото на разкриването на тайните на мозъка и подобряването на паметта. Допълнителни проучвания са необходими, за да се правят генерални изводи. Изследванията показват, че мозъкът на Айнщайн е имал подобни връзки.

Приятно е да се мисли, че всеки един от нас е роден със същата мозъчна структура като тази на гениите. Просто се нуждаем да се научим как.

 

Превод от оригиналната статия: http://www.sciencealert.com/you-can-train-your-average-human-brain-to-have-a-super-memory-study-finds

 

Учебен Център “Скоростно Учене”

Гр. Варна, бул. “Мария Луиза” №11

Сугестопедия 3 елементарни стъпки към ученето на чужд език. Бързо и забавно!

* Учебен център “Скоростно Учене” е специализиран център за чуждоезиково обучение, използващ най-модерни методи за преподаване. Мнемоника, Сугестопедия, Онлайн платформи

Разберете повече:

Присъствени курсове

Онлайн обучение

 german-to-englishДистанционно обучение – Английски и Немски език -> photo11Всички глаголни времена в Английски език -> memory champПолезни съвети при учене ->

Езиков център варна

курсове по английски език
курсове по немски език
английски език
он-лайн курсове
дистанционно обучение

езиков център. английски език. немски език. курсове по английски език. курсове по немски език. дистанционно обучение. он-лайн курсове. он-лайн курсове по английски. он-лайн курсове по немски. курсове по английски. курсове по немски. езиков. езиков център варна. иновативен. ученето на чужди езици. ускорени езикови курсове