Facebook
Menu

Мнемоника – най-ефективният метод за учене на чужди езици

За да получавате известия за нови статии с Английска граматика, въведете Вашия e-mail тук:

 
4594388_origКогато се запознавам с нови курсисти, първата задача, която си поставям е да запомня имената им. Използвайки мнемониката, това е лесна задача. Например, ако курсист се казва Мария, я свързвам с моя позната Мария и си ги представям как вървят заедно по улицата до офиса на учебния център.

Ако има курсист, който се казва Илия, си го представям  как гради килия 🙂 като героя от  известната народна песен.

Докато обеснявам на курсистите как им запомням имената, настъпва смях и вероятно си мислят, че се шегувам. Но след като всеки се представи, възстановявам имената им, в резултат на което се чуват въпроси като: Как го направи?

Отговаряйки им, разбират, че мнемотехниката за  асоциативно свързване на образи с думи е изключително полезен метод. Всъщност това е единствения най-полезен метод за учене на нови езици. Усилието при запомняне на имената на хората не се различават по нищо от новите думи на чуждия език, който сте решили да учите.

Мнемоничният медот за учене на чужди езици работи така:

  1.  Записвате думата, която искате да запомните
  2. Измисляте звукоподобна асоциация с друга дума, която вече знаете. Трябва да е нещо материално, а не абстрактно!
  3. Създавате и визуализирате обвързваща история между двете думи

Ето примери:

grape-grapefruit

Ако искате да запомните, че „grape-грейп” на английски е грозде, го свържете с грейпфрут и си визуализирайте как си хапвате от купа пълна с грозде и грейпфрути.

woman-eating-fig_xxkbn5Ако искате да запомните, че „fig – фиг” на английски е смокиня, си представете как ядете смокини пред огледалото и изведнъж фиг-урата ви става още по-перфектна.

56588013-mature-hispanic-businessman-falling-down-the-stairs“Treppe-трепе” на немски е стълбище. Да, сетихте се 🙂 -някой се претрепва се по стълбите.

Най-важното условиe, асоциациите Ви да работят и да запомняте лесно, е да си визуализирате всичко максимално «живо», представяйки се, че докосвате, помирисвате, чувате,  усещате визуализациите. Ако ги направите и смешни, гарантирано няма да ги забравите.

Учебен център «Скоростно Учене» предлага Английски и Немски с помощта на мнемониката и мисловните карти (инструмент за визуализация, улесняващ  зрителната памет). Ученето е много лесно, приятно и ефективно занимание, ако се преподава с помощта на мнемониката.

Разберете повече:

Присъствени курсове

Онлайн обучение

 german-to-englishДистанционно обучение – Английски и Немски език -> photo11Всички глаголни времена в Английски език -> memory champПолезни съвети при учене ->

Езиков център варна

курсове по английски език
курсове по немски език
английски език
он-лайн курсове
дистанционно обучение

езиков център. английски език. немски език. курсове по английски език. курсове по немски език. дистанционно обучение. он-лайн курсове. он-лайн курсове по английски. он-лайн курсове по немски. курсове по английски. курсове по немски. езиков. езиков център варна