Facebook
Menu

Мъжете ли жените имат по-добра памет?

За да получавате известия за нови статии с Английска граматика, въведете Вашия e-mail тук:

 
Паметта е тясно свързана с емоциите. Когато изпитваме силни емоции към дадена ситуация, вероятността да я запомним е силно повишена.

Например: Отделете минута и си спомнете ситуация, в която някой силно Ви е наранил или силно зарадвал.

Вероятно се сещате без проблем и то в ярки подробности. Пробвайте сега и да си спомните какво сте правили преди или след тази случка. Къде сте ходили? С кого сте били? Как сте се чувствали? Това вероятно не представлява проблем. И също така е по-вероятно да сте си спомнили случка, в която някой Ви е наранил, отколкото, ако Ви е зарадвал. Причината за това, е че си спомняте по-лесно негативните емоции, тьй като те Ви се случват по-рядко. Мозъкът помни по-нестандартните неща.

От друга страна, ако емоциите липсват и ежедневието Ви минава “еднакво и сиво”, често не си спомняте как са преминали дните Ви.

Например: Случавало ли Ви се е да забравите къде си оставихте телефона/ключовете/очилата? Дори да сте ги оставили преди половин час, понякога е трудно да се сетите къде са.

Причината за това са емоциите. Ако силно сте афектирани – помним по-лесно, с по-ярки образи. Докато ако действате автоматично и денят минава без емоционални преживявания – Ви е трудно да си спомните.

Точно поради тази причина е трудно да си спомните и нещо учено в училище или в университета. Трудно се изпитват емоции към сухия материал в учебника.

Всеизвестно е, че жените са по-емоционални от мъжете. Това означава ли, че имат по-добра памет?

Отговорът на този въпрос са потърсили учени от Университета в Базел.

  • Карта на мозъчната дейност при наблюдаване на отрицателни в емоционално отношение образи: лилавото и жълтото показват по-активните области, когато изображенията са по-въздействащи. Зеленото показва специфични зони, които са по-активни при жените/MCN, University of Basel/

    Всеизвестно е, че жените реагират много по-силно в емоционални моменти, отколкото мъжете.

    Предишни изследвания са показали, че емоциите влияят на нашата памет – в такава ситуация е много по-вероятно да запомним повече неща.

    Това повдига въпроса дали жените превъзхождат мъжете с паметта си, заради начина, по който обработват емоциите?

    Изследователски екип от факултета по молекулярна и когнитивна технология към Университета в Базел се опитали да установят дали това наистина е така.

    С помощта на 3398 тестови обекта от четири различни проучвания, учените били в състояние да докажат, че жените реагират по-силно на емоционално заредените изображения, особено на тези с отрицателно въздействие, отколкото мъжете. В случаите, когато били показвани неутрални като емоция снимки, не били установени разлики във въздействието им при двата пола.

    В следващ етап от теста за паметта, жените успели свободно да си припомнят значително повече образи, отколкото мъжете. Изненадващо, жените са имали специално предимство пред мъжете и при положително заредените образи.

    “Това би означавало, че полово обусловените разлики в емоционалната обработка и паметта, били следствие на различни механизми в двата пола”, били думите на ръководителя на изследването Д-р Анет Милник.

    Използвайки данните от ЯМР (ядрено-магнитен резонанс) от изследването на 696 участници, изследователите успели също така да покажат, че по-силната оценка на емоционално отрицателно заредените снимки от участничките е свързана с повишена мозъчна активност в двигателните центрове на мозъка.

    “Тези резултати ще подкрепят общото убеждение, че жените са по-емоционално изразителни, отколкото мъжете”, обяснила Д-р Клара Спалек – водещ автор на това изследване.

    Констатираните факти осигуряват по-добро разбиране на специфичните полови различния при обработката на информацията. Това е важно, защото при много нервно-психически заболявания, също се проявяват различия свързани с пола. Изследването е част от проект, воден от професорите Доминик дьо Кервен и Андреас Папасотиропулос от Университета в Базел, които има за цел да се подобри разбирането на невронните и молекулярни механизми на човешката памет и така да се улесни разработването на нови методи за лечение на психическите и нервни заболявания.

Учебен Център “Скоростно Учене”

Гр. Варна, бул. “Мария Луиза” №11

Сугестопедия 3 елементарни стъпки към ученето на чужд език. Бързо и забавно!

* Учебен център “Скоростно Учене” е специализиран център за чуждоезиково обучение, използващ най-модерни методи за преподаване. Мнемоника, Сугестопедия, Онлайн платформи

Разберете повече:

Присъствени курсове

Онлайн обучение

 german-to-englishДистанционно обучение – Английски и Немски език -> photo11Всички глаголни времена в Английски език -> memory champПолезни съвети при учене ->


Езиков център варна

курсове по английски език
курсове по немски език
английски език
он-лайн курсове
дистанционно обучение

езиков център. английски език. немски език. курсове по английски език. курсове по немски език. дистанционно обучение. он-лайн курсове. он-лайн курсове по английски. он-лайн курсове по немски. курсове по английски. курсове по немски. езиков. езиков център варна. иновативен. ученето на чужди езици. ускорени езикови курсове