8 техники за учене, които ще повишат продуктивността Ви – Част 2

За да получавате известия за нови статии с Английска граматика, въведете Вашия e-mail тук:

 
Ще Ви покажем няколко научно доказани техники, които ще подобрят навиците Ви на учене и ще направят процеса по- приятен и продуктивен.

Прочетете ЧАСТ 1 – ТУК

 

  1. Сменете обстановката

Макар, че това може да Ви се струва като нещо очевидно, не подценявайте този семпъл, но ефективен съвет. Психологът Робърт Бьорк твърди, че има много доказани методи, чрез които човек може учи ефективно, но те често биват игнорирани заради семплостта и очевидността си. В този случаи, смяната на учебната обстановка гарантирано подобрява процеса на учене и концентриране, стига да решите да го прилагате. Доказано е, че различните обстановки оказват влияние върху нашето настроение, фокус и продуктивност.

  1. Тренирайте преди учене

Ползите, които физическата тренировка носи за мозъка са много и добре документирани от психолози, учени и спортисти. Изследванията показват, че умственият капацитет се повишава непосредствено след крадка тренировка, благодарение на кислорода и хранителните вещества, които са стигнали до мозъка. Според д-р. Дъглас Маккийг от Индииския Медицински Университетски Център, ако искате да подобрите способностите си да възприемате и запомняте нова информация, трябва да се поизпотите мъничко, преди да се захванете с ученето.

  1. Спрете да извършвате няколко дейности едновременно

Може да си мислите, че с един куршум убивате два заека, ако отговорите на няколко съобщения докато учите, но всъщност Вие позволявате на тези странични неща да поставят дистанция между Вас и максималния потенциал за учене, който притежавате. Изследване на университета в Кънектикът от 2015, разглежда внимателно навиците за учене на студентите и стига до заключението, че да вършите някакво друго действие докато учите, е чиста загуба на време.

  1. Опитайте метода “тетрадката на Фейнман”

Физикът Робърт Фейнман поставя началото на организационно-ориентираното учене. Всичко започва, когато той взема една празна тетрадка и на корицата ѝ записва “Тетрадка за нещата, които не знам”. Опитвайки се да вникне в същината на едни от най-трудните концепции, той развива техниката за разглобяване и сглобяване на идеи. Експертите съветват да опростявате дадена концепция, анализирайки основните ѝ свойства и признаци, като по този начин ще вникнете по-дълбоко в смисъла ѝ.

Ето го как да прилагате методът на Фейнман стъпка по стъпка:

  1. Напишете заглавието на темата, която се опитвате да усвоите, върху празен лист
  2. Опишете темата по най-простия начин, за който се сещате, все едно трябва да я предадете на първокласник. Не се ограничавайте само с описването на теорията, добавете графики и примери.
  3. Идентифицирайте частите от изучаваната концепция, които Ви карат да се чувствате несигурни или при които сте се спрели, за да помислите. Върнете се обратно към материалите си и обърнете повече внимание на тази информация, докато тя не стане лесна за “преподаване”.
  4. Последната стъпка е да разгледате написания “урок”, да забележите къде сте използвали термини или специфични обяснения и да се предизвикате да ги обясните с по-прости думи.

Помнете, че ключът тук е в семплостта. Техниката помага да влезете в дълбочина в материала, който изучавате, да забележите местата, на които имате пропуски или неясноти и да усвоите материята пълноценно.

 

“Ако не можеш да обясниш нещо по прост начин, значи изобщо не го разбираш”

-Робърт Гейнман

 

Източник: thebestcolleges.org

Учебен Център “Скоростно Учене”

Гр. Варна, бул. “Мария Луиза” №11

Сугестопедия 3 елементарни стъпки към ученето на чужд език. Бързо и забавно!

* Учебен център “Скоростно Учене” е специализиран център за чуждоезиково обучение, използващ най-модерни методи за преподаване. Мнемоника, Сугестопедия, Онлайн платформи

Разберете повече:

Присъствени курсове

Онлайн обучение

 german-to-englishДистанционно обучение – Английски и Немски език -> photo11Всички глаголни времена в Английски език -> memory champПолезни съвети при учене ->

Езиков център варна

курсове по английски език
курсове по немски език
английски език
он-лайн курсове
дистанционно обучение

езиков център. английски език. немски език. курсове по английски език. курсове по немски език. дистанционно обучение. он-лайн курсове. он-лайн курсове по английски. он-лайн курсове по немски. курсове по английски. курсове по немски.