Facebook
Menu

Как мозъкът помни

За да получавате известия за нови статии с Английска граматика, въведете Вашия e-mail тук:

 

  • Можете да помните безпогрешно думи на чужд език, дати, термини и сложна информация
  • Можете да учите нови и сложни предмети лесно и бързо!

 

Пред Вас няма нещо сложно за научаване – без значение колко досадно и скучно Ви се струва сега!

 

Знаете ли, че всички ние имаме горе-долу еднаква способност да помним и учим. И почти един и същи капацитет за обработване на информацията?

На какво се базират тези твърдения?

Ключето се крие във визуалния анализатор, асоциативното мислене и образната памет, ползването на разнообразни източници, които да допълват и надграждат поетата информация

Асоциативно мислене и образната памет

  • Мозъкът Ви не складира информацията както повечето хора смятат. Няма специален склад, където тя се трупа, за да се мъчите да я „вадите”. Той работи като прави невронни връзки между обекти, явления и случващи се събития

Важно:

Мозъкът не е склад, а генератор на информация

  • Той помни връзките между отделните обекти, а не обектите сами по себе си. Тези връзки се активират, когато има определен стимул, който да ги “извика” и се разпадат при преминаването на стимула.

Пример:

Ако вали -> (по подразбиране Вие знаете, че) земята ще е мокра

Ако има пожар -> ще има пушек

Ако е захар -> ще е сладко

Мозъкът (не) помни обектите сами по себе си. Необходимо е да има връзки и асоциации между отделните предмети и техните качества, някаква взаимосвързаност, за да можете да разберете и съхраните информацията.

Вие „не знаете” цялата си база от информация, докато не попаднете на стимулираща среда, която да извика невронни връзки, които да асоциират реакцията Ви с натрупаната опитност. Мозъкът работи на принципа „стимул-реакция”.

  • Помислете си сега за Ябълка. Какво изниква в съзнанието Ви? Сетете се за всички нейни качества – сочна и сладка, с неустоим аромат и вкус!

Ето и как мозъкът Ви е успял да я запомни: създал е асоциативни връзки, които обвързват всички нейни характеристики. Интегрира инфоручебен център скоростно учене варнамацията попаднала в сензорите Ви като:

1. Визуалният анализатор разпознава силует
2. Слуховият – звукът от отхапването
3. Мирис – улавя излъчваните молекули
4. Тактилни усещания – допирът ѝ

Никое от тези свойства не се помни по отделно.

Тоест  – много по-лесно ще запомните какво е това Ябълка, ако сте я докосвали, помирисвали, опитвали.

Разбирате, нали?

Защо е трудно да помните “суха” информация? Като думи на чужд език, числа, статистически данни, телефонни номера?

Защото ползвате по-малко сензорни анализатори. Тези данни нямат вкус и мирис, нито допир. „Улавяте” ги само зрително. Тоест мозъкът не може да създаде достатъчно асоциации, с които да обвърже информацията и да я съхрани.

Често докато учите, четете само “суха” теория, без достатъчно образи, благодарение, на които мозъкът да направи асоциации. Което съответно води до извода, че Вие имате слаба памет. Предполагамe, вече разбирате, това съвсем не е така!

Великите имена в историята ни са засвидетелствали уменията си да ползват освен Рационално мислене – и Въображение.

За да запомните информацията, която Ви е необходима, трябва да ангажирате повече от два Сензорни рецептора – създавайки мисловни образи о и асоциации.

 german-to-englishДистанционно обучение – Английски и Немски език -> photo11Всички глаголни времена в Английски език -> memory champПолезни съвети при учене ->

ВАЖНИ ЛИНКОВЕ:


Изгледайте видеата, за да разберете повече за методиката ни на обучение:


Езиков център вар

курсове по английски език
курсове по немски език
английски език
он-лайн курсове